glasul-hd.ro Web analytics

Editorial

Sare-n ochi

În fața pericolului tot mai mare ca PSD să submineze statul de drept, aruncând astfel România în afara țărilor europene, opoziția dă semne că ar vrea să se unească. Prezența celor trei lideri de dreapta la protestele din București și dialogul acestora cu societatea civilă nu poate fi decât de bun augur pentru România, dar în același timp poate fi o capcană întinsă de PSD principalelor partide de opoziție. Este din ce în ce mai evident că după ce își rezolvă problemele personale cu justiția, Dragnea și Tăriceanu nu vor mai fi interesați de guvernare. Structura bugetului pentru anul 2018 pare mai degrabă o formulă de „otrăvit fântânile și pârjolit holdele” din calea opoziției. Cu un asemenea buget, PSD nu are cum să guverneze fără să-și rupă gâtul. Veniturile sunt mult supraestimate, iar cheltuielile sunt structurate în așa fel încât să frâneze dezvoltarea țării în toate domeniile, de la infrastructură la sănătate sau învățământ.

Este de așteptat ca PSD, cu o largă majoritate parlamentară, să arunce „castana fierbinte a guvernării” în brațele opoziției. Cu un buget aberant votat de PSD și fără o majoritate în Parlament, orice guvern, oricât de profesionist, ar reprezenta o idee falimentară, iar unitatea dreptei pentru a intra la guvernare ar fi o greșeală politică catastrofală. O astfel de manevră politică ar scoate definitiv de pe scena politică PNL și USR și ar duce PSD în anul 2020 la cote de peste 65 – 70 la sută. Exact ceea ce visează Dragnea și ai săi, pentru care timpul curge cu mult mai multă răbdare decât pentru opoziție.

Să încercăm să ne imaginăm cum ar arăta opțiunea electoratului în 2020, în condițiile în care opoziția și-ar asuma un guvern minoritar, care ar fi nevoit să lucreze pe bugetul votat de o majoritate parlamentară asigurată de PSD și ALDE, și ar fi nevoit să guverneze pe baza legilor aprobate de Dragnea și Tăriceanu. Ar însemna sinucidere politică garantată. În aceste condiții, oricât de salutară este întâlnirea Orban, Cioloș, Barna, sper să nu ducă decât la o întărire a opoziției, nu la acceptarea preluării guvernării venită din senzația că unificarea dreptei poate să rezolve instantaneu problemele României. Oricât de grave ar fi faptele coaliției de guvernare, oricât de mult rău ar face PSD României, nu ar fi deloc un gest de responsabilitate din partea opoziției să preia în momentul acesta guvernarea. Dragnea trebuie lăsat să-și ducă la sfârșit aberantul program de guvernare. Doar așa vom vorbi din 2020 de dispariția PSD, sau măcar de slăbirea acestui mamut politic cu picioare de lut.

Vezi și

Close