glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

40 de cabaline şi bovine bolnave vor fi sacrificate. Carnea animalelor va fi dată în consum, iar proprietarii vor fi despăgubiţi

Un număr de 10 bovine şi 30 de cabaline au fost identificate de către medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu diferite boli. Din această cauză animalele vor fi sacrificate.

Medicii veterinari din cadrul DSVSA Hunedoara au început o amplă acţiune de control în vederea depistării bovinelor, cabalinelor şi ovinelor bolnave din întreg judeţul. Acţiunea face parte din cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om şi protecţia animalelor. Potrivit reprezentanţilor DSVSA, acţiunea de control constă în recoltarea probelor de sânge de la toate bovinele, cabalinele şi ovinele de pe raza întregului judeţ, în vederea depistării anumitor boli. Programul naţional de monitorizare a animalelor domestice se desfăşoară de foarte mulţi ani în judeţul Hunedoara. În cadrul acestuia, toate animalele sunt monitorizate, pentru evitarea răspândirii anumitor boli. La nivelul judeţului există aproximativ 250 de mii de ovine, 25 – 30 de mii de bovine şi în jur de 6.000 de cabaline. Acţiunea de control este pe punctul de a fi finalizată deoarece aceasta a demarat prin luna martie. Până acum, medicii veterinari au depistat 10 vaci bolnave, majoritatea din Valea Jiului şi 30 de cai cu diferite boli, care vor fi sacrificaţi în perioada următoare”, a precizat directorul DSVSA Hunedoara, Mihai Jula.

Carnea animalelor bolnave este comestibilă!

Medicii veterinari atrag atenţia proprietarilor de animale domestice că nu trebuie să-şi facă griji dacă animalele au fost depistate bolnave, deoarece carnea este comestibilă. În plus, crescătorii de animale vor fi despăgubiţi de către stat pentru fiecare bovină, cabalină sau ovină sacrificată. Animalele bolnave vor fi duse la abator, unde vor fi sacrificate. Hunedorenii nu trebuie să se sperie dacă medicii veterinari au identificat în gospodăriile lor animale bolnave, deoarece carnea acestora va putea fi consumată, ea nereprezentând un factor de risc. Totodată, oamenii trebuie să cunoască faptul că pentru fiecare animal sacrificat vor fi despăgubiţi”, a adăugat Mihai Jula.