glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

25 de milioane de euro pentru modernizarea Devei

Primăria reşedinţei de judeţ intenţionează să obţină 7 milioane de euro în această toamnă. La anul depune proiecte în valoare de încă 18 milioane de euro pentru schimbări urbanistice.

Pista de biciclişti de pe Calea Zarandului, reamenajarea Pieţei Arras, amenajarea platformei din zona Ardealului de pe Calea Zarandului, reabilitarea bulevardului Decebal pe porţiunea dintre străzile Avram Iancu şi Ion Creangă, amenajarea unei piaţete în cartierul Dacia şi reamenajarea străzii Iuliu Maniu sunt cele şase proiecte pentru care Primăria Deva vrea să obţină în total 7 milioane de euro din fonduri europene până la finele acestui an. Cetatea Devei rămâne însă prioritatea zero, urmată de reabilitarea Centrului Istoric al oraşului. Edilii anunţă că nu renunţă nici la ideea pasajului subteran din zona Opera.

Două străzi importante, reabilitate

Proiectul referitor la Piaţa I.C. Brătianu (din zona Opera) care prevedea un pasaj subteran peste care să fie amenajat un adevărat parc a trecut în stand-by. Primăria a întâmpinat obstacole atât birocratice cât şi tehnice (soluţiile propuse iniţial pentru realizarea pasajului puteau pune în pericol blocurile de pe ambele părţi ale bulevardului Decebal). Din acest motiv, proiectul nu mai avea şanse să prindă ultimul tren al cererilor de finanţare pe Programul Operaţional Regional, ce cuprinde lucrări care trebuiesc finalizate până la 31 decembrie 2015. Ca să nu piardă finanţarea de 7 milioane de euro, Primăria Deva a întocmit alte şase proiecte. Documentaţiile pentru pista de biciclişti, Piaţa Arras şi piaţeta din zona Ardealului au primit, ieri, avizul favorabil al consilierilor locali. În următoarea şedinţă de consiliu se vor prezenta un pic mai detaliat intenţiile pentru celelalte trei. „În cartierul Dacia dorim să amenajăm o piaţetă. Bulevardul Iuliu Maniu se doreşte a fi reabilitat de la Poşta Veche până la intersecţia de la Gară şi va avea şi două mici giratorii. În plus cablurile aeriene vor fi mutate în pământ, reţeaua de iluminat public va fi şi ea îmbunătăţită şi se vor efectua mai multe lucrări ce ţin de domeniul amenajărilor peisagistice. Cu excepţia giratoriilor, aceleaşi lucruri sunt dorite şi pentru porţiunea Bulevardului Decebal, cuprinsă între străzile Ion Creangă şi Avram Iancu”, spune primarul, Petre Mărginean.

Cetatea Devei, prioritatea zero

Edilul-şef menţionează însă că prioritatea zero a Primăriei rămâne finalizarea lucrărilor de reabilitare a Cetăţii Devei. Acum se lucrează la Incintele II şi III, iar pentru Incinta I se va depune un proiect cu cerere de finanţare europeană în valoare de 6 milioane de euro la începutul anului viitor, pentru sesiunea de finanţare 2014 – 2020. „A fost o mare greşeală când lucrarea de pe Cetate a fost împărţită în două proiecte. Ne încurcă destul de mult această decizie a fostei administraţii. Cetatea începe însă să atragă turişti. Am avut şi zile cu 1.000 – 1.200 de vizitatori, motiv pentru care suntem obligaţi să găsim o soluţie pentru mărirea capacităţii mono-liner-ului. Incinta I a mai făcut obiectul unui proiect cu finanţare europeană, de data aceasta prin Programul Operaţional Regional, însă lucrările erau mult întârziate, riscam să pierdem banii, am întocmit apoi proiectul I.C. Brătianu, nu am avut noroc nici de data aceasta, însă accesăm banii cu cele şase proiecte mai mici”, declară edilul-şef al Devei.

Centrul istoric, reabilitat (din nou)

Pe poziţia secundă a listei de priorităţi în ceea priveşte reamenajarea spaţiilor publice ale Devei se regăseşte reabilitarea Centrului Istoric, începând de la Sediul Consiliului Judeţean până la Piaţa Unirii, inclusiv. Proiectul ar costa cel puţin 12 milioane de euro şi presupune, pe lângă „îngroparea” cablurilor şi schimbarea pavajului, renovarea tuturor clădirilor de patrimoniu, construirea unei parcări subterane în Piaţa Unirii, piaţă care ar urma, prin aceeaşi investiţie, să fie transformată într-o zonă pretabilă pentru relaxare dar şi pentru spectacole. În timpul celor 16 ani în care primar al Devei a fost Mircia Muntean, pavajul din Centrul Istoric a fost schimbat de două ori, de fiecare dată cu probleme din cauza denivelărilor care apăreau. „Ne dorim ca Piaţa Unirii şi Centrul Istoric să semene cu zonele similare din Sibiu şi Braşov. Chiar şi în cazul clădirilor care nu se află în proprietatea Primăriei cred că putem realiza parteneriate cu instituţiile care le deţin pentru ca măcar faţadele lor să fie reabilitate. Decizia reamenajării zonei cu pavele mi s-a părut şi atunci şi o consider şi acum total greşită, pentru că un centru istoric ar trebui să aibă piatră cubică. Sunt însă detalii pe care arhitecţii le discută intens şi argumentat. Şedinţele comisiei de urbanism şi arhitectură sunt mult mai animate decât cele de Consiliu Local”, adaugă Mărginean.