NEWS ALERT:
Home / Actualitate / 22 de kilometri = 95 de milioane de euro. Firma lui Umbrărescu va construi lotul 4 al autostrăzii Lugoj – Deva
22 de kilometri = 95 de milioane de euro. Firma lui Umbrărescu va construi lotul 4 al autostrăzii Lugoj - Deva

22 de kilometri = 95 de milioane de euro. Firma lui Umbrărescu va construi lotul 4 al autostrăzii Lugoj – Deva

Situaţia privind firmele care vor construi cele trei loturi ale tronsonului de autostradă Lugoj – Deva a fost în sfârşit clarificată. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a semnat contractul de finanţare în cazul lotului 4, care leagă municipiul Deva de localitatea Ilia, cu asocierea de firme Tehnostrade – Spedition UMB, controlate de Dorinel Umbrărescu, supranumit şi „regele asfaltului”.

După o licitaţie care a durat nouă luni şi o perioadă de contestaţii, au fost stabiliţi costructorii loturilor 1, 2 şi 3 ale tronsonului de autostradă Lugoj – Deva. CANDNR a semnat cu  Tehnostrade – Spedition UMB contractul de finanţare pentru construcţia lotului 4 Deva – Ilia. Lucrarea va costa peste 95 de milioane de euro, dintre care 85 la sută sunt fonduri nerambursabile.

Nouă luni de aşteptare şi o luptă în instanţă

Licitaţia pentru cele trei loturi de autostradă a avut loc în august anul trecut. După nouă luni de la depunerea ofertelor, Ministerul Marilor Proiecte a anunţat câştigătorii pentru cele trei loturi. Pentru lotul 4, Tehnostrade – Spedition UMB a fost declarat câştigător, însă rezultatul licitaţiei a fost atacat de austriecii de la Strabag la Consiliul Naţional de Soluţionare a Constestaţiilor (CNSC), autoritate care a admis contestaţia firmei austriece pe motiv că cifra de afaceri a societăţii patronate de regele asfaltului este prea mică faţă de cea stipulată în caietul de sarcini, iar preţul ofertat de Umbrărescu e „suspect de mic”, respectiv 419 milioane de lei, faţă de valoarea estimată a proiectului – un miliard de lei. Avocaţii lui Umbrărescu au contestat în instanţă decizia CNSC, iar magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au dat câştig de cauză firmei UMB Spedition. Lotul 4 are o lungime de 22 de kilometri, iar lucrările vor fi realizate de UMB Spedition.

Reţeta nu a avut succes a doua oară

Umbrărescu a vrut să pună mâna şi pe lucrările loturilor 2 şi 3. La licitaţie, firma sa a fost descalificată tot din cauza cifrei mici de afaceri, iar avocaţii lui Umbrărescu au încercat să întoarcă rezultatul licitaţiei în instanţă. De această dată, magistraţii nu i-au dat câştig de cauză „regelui asfaltului”. Lotul 2 a fost atribuit asocierii italiene Salini – Secol, iar lotul 3 consorţiului Teloxim Con SRL – Comsa SA (Spania) – Aldesa Construcciones SA (Spania) – Arcadis Eurometudes SA (Olanda). Cele trei loturi însumează 71,9 kilometri. Proiectarea este preconizată să dureze maximum şase luni, iar execuţia lucrărilor cel mult doi ani.

Despre Glasul Hunedoarei

Citește și

IMG-20180321-WA0010

Accident mortal, la Beriu

Grav accident rutier grav, miercuri seara, în satul Beriu, din apropierea municipiului Orăştie. O femeie …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *