glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

2018, anul care „dezgheaţă” SMID?

Un proiect de peste 50 de milioane de euro e semi-paralizat la nivel judeţean din cauza hăţişului legislativ: Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Cel puţin o parte din acest sistem ar putea fi „dezgheţată”, dacă procedurile nu lasă loc de contestaţii care să se dovedească a fi întemeiate. Este vorba despre stabilirea firmelor care să colecteze gunoiul din localităţile judeţului.

Pentru implementarea proiectului, judeţul a fost împărţit în patru zone de colectare. În două dintre ele se pare că se apropie momentul stabilirii unor operatori de salubritate. „În zona 4 – Petroşani Valea Jiului avem depuse două oferte, iar termenul de atribuire a contractului este 15 februarie. Pentru zona 3 Centru (se pare, cea mai atractivă din punct de vedere economic – n. red.), unde am avut o contestaţie, documentaţia este din nou ridicată pe SEAP, aşa cum a fost şi iniţial, pentru că noi am avut câştig de cauză. Tot în faza prezentării documentaţiei pe SEAP sunt şi procedurile pentru zonele 1 – Brad şi 2 – Haţeg. Pentru aceste 3 zone, suntem în perioada în care se mai pot cere clarificări şi se pot depune contestaţii (la caietul de sarcini – n.red.)”, spune directorul ADI Deşeuri, Nicolae Panţa.

Licitaţia pentru cealaltă „jumătate” importantă a sistemului, deponeul de la Bârcea, este şi acum blocată. Reprezentanţii CJ Hunedoara spun că încă nu au primit motivarea unei sentinţe a Curţii de Apel Alba astfel încât să ştie clar ce modificări trebuie să opereze în caietul de sarcini pentru stabilirea companiei care va gestiona deponeul ecologic pe termen lung.