glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

19 morţi şi 27 de răniţi într-un accident în Muntenegru. Agenţia Mareea din Deva a organizat excursia cu final tragic

Un autocar în care se aflau 46 de turişti români care au plecat, sâmbătă, din Bucureşti într-un circuit turistic de şase zile în Muntenegru şi Croaţia, organizat de către Agenţia Mareea, cu sediul în Deva, s-a răsturnat duminică de pe autostrada Podgorica-Kolasin, de la aproximativ 40 de metri, într-o prăpastie. 19 persoane au murit, iar alte 27 au fost rănite. 

Autocarul era operat de către compania de transport Gregory Tour, firmă la care Mareea apelase pentru transportul turiştilor şi cu care se colabora de peste 15 ani. Accidentul s-a produs duminică, în jurul orei 17:00, în apropiere de mă­năstirea Moraca, pe o şosea dintr-o regiune montană aflată la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului. La ieşirea dintr-un tunel, şoferul autocarului a pierdut controlul vehiculului, care a ieşit de pe carosabil, a rupt parapeţii de pe marginea şoselei şi s-a prăbuşit 40 de metri într-o prăpastie. Majoritatea celor 46 de turişi erau pensionari, între aceştia numărându-se şi un copil în vârstă de şapte ani. În urma impactului 19 persoane au murit, patru sunt în stare critică, iar alte 23 au fost rănite, după ce autocarul în care se aflau a căzut în prăpastie. Un copil muntenegrean, în vârstă de 12 ani, care a fost martor al accidentului a fost rănit uşor. 

Mobilizare impresionantă de forţe pentru salvarea răniţilor

Poliţiştii şi echipele de salvare, precum şi militarii, pompierii, dar şi sătenii din regiune care se aflau la mănăstirea Moraca s-au mobilizat pentru a evacua răniţii aflaţi în prăpastie. Salvatorii au coborât cu ajutorul unor corzi până la autocarul făcut zob şi au ridicat tărgile cu răniţi până pe şosea de unde au fost preluate de echipajele medicale şi transportate la spital. Poliţiştii muntenegreni au făcut un culoar, astfel încât ambulanţele care transportau răniţii să poată ajunge în cel mai scurt timp la spital. Drumul care duce de la frontiera dintre Muntenegru şi Serbia către Podgorica şi coasta adriatică muntenegreană este îngust şi extrem de periculos. Potrivit presei muntenegrene, în acea zonă se produc frecvent accidente rutiere. Traficul este deosebit de aglomerat în timpul sezonului turistic pe acest drum care traversează canionul râului Moraca în zona unde s-a produs accidentul. În 2006, un tren care circula pe calea ferată paralelă cu acest drum a deraiat în localitatea Bioca, situată în apropiere de Grlo, provocând moartea a 47 de persoane.

Răniţii, aduşi în ţară

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă de la spitalul din Podgoriţa, că vor fi trimise la faţa locului două avioane pentru transportul răniţilor în România şi un altul pentru aducerea în ţară a persoanelor decedate. Persoanele rănite în accidentul din Muntenegru, care nu sunt transportabile, vor rămâne la Podgoriça şi vor fi aduse în România atunci când medicii vor stabili că acest lucru este posibil, a precizat secretarul de stat. Arafat a mai spus că avioanele cu care vor fi aduşi în ţară răniţii care pot fi transportaţi sunt dotate cu aparatură medi­cală, iar Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe încearcă identificarea persoanelor rănite care sunt în comă sau la terapie intensivă. Misiunea este executată la solicitarea Celulei de criză constituită la nivelul Mi­nisterului Afacerilor Externe. Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa declara, duminică noaptea, că într-o primă etapă ar urma să fie aduşi în ţară românii răniţi, iar apoi şi trupurile neînsufleţite ale celor decedaţi.

Directorul agenţiei de turism Mareea, Marius Ustu­roiu, care a organizat circuitul turistic, a precizat că agenţia sa colaborează de peste 15 ani cu Gregory Tour, care operează pe numeroase circuite, şi că nu a existat nicio problemă până acum. Mai mult, acesta a mai adăugat că toate autocarele sunt în cea mai bună condiţie tehnică, iar şoferii sunt bine pregătiţi şi foarte experimentaţi, iar acest traseu este binecunoscut, fiind străbătut de mulţi ani de către autocarele firmei.

 

Loading...