glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

19 blocuri din Hunedoara speră la bani europeni

Primăria Hunedoarei a reuşit să-i scoată din inerţie pe o parte dintre administratorii unor asociaţii de locatari şi să adune documentaţii pentru reabilitarea termică a 19 blocuri din oraş, dintr-un total de 50 pe care şi-l propusese iniţial. Sunt vizate în special blocuri cu mai mult de 4 etaje.

„Nu am reuşit să completăm documentaţii pentru mai multe blocuri din oraş din două motive principale. Primul – în unele situaţii nu s-a reuşit strângerea semnăturilor a cel puţin două treimi din numărul total de proprietari de apartamente din imobilele respective. Unii nu au fost de acord, alţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Al doilea motiv este simplul fapt că, deşi axa de finanţare pentru reabilitări termice a fost deschisă încă din luna martie, fosta administraţie nu a făcut niciun pas în acest scop. Abia în vara acestui an am reuşit, după mai multe intervenţii, să determinăm o parte dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari să lucreze cu adevărat, împreună cu Primăria, pentru întocmirea documentaţiilor”, declară primarul Dan Bobouţanu.

Izolare termică şi lifturi noi pe bani puţini

Conform acestuia, sunt stabilite două loturi a câte şapte blocuri şi un lot ce cuprinde cinci blocuri de locuinţe pentru care Primăria va întocmi proiecte de reabilitare termică. Din cele 19 blocuri, 15 sunt cu câte zece etaje (cele cinci turnuri de pe strada Trandafirilor, cele trei blocuri din zona CEC, două turnuri de pe str. Mihai Viteazul, trei din zona Bucegi şi două de pe b-dul Dacia). Pentru acestea se va solicita, în proiecte, şi înlocuirea ascensoarelor. Valoarea unui proiect de reabilitare termică trebuie să fie de cel puţin 100.000 şi cel mult 5 milioane de euro. În cazul blocurilor, Uniunea Europeană contribuie cu 60 la sută din sumă, restul de 40 la sută fiind împărţit între beneficiari şi Primărie. La Hunedoara, Primăria va contribui cu sume cuprinse între 15 şi 20 la sută din valoarea totală a unui proiect.

Tags