glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

18 copii au fost diagnosticați cu cancer anul trecut

Aproximativ 1.600 de cazuri noi de cancer au fost identificate anul trecut în județul Hunedoara. Ceea ce este îngrijorător este faptul că din numărul total de cazuri, 18 au fost identificate la copii. Pentru creşterea nivelului de educaţie şi a gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul, medicii specialiști organizează un simpozion pentru celebrarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.

Anual, sute de persoane din judeţul Hunedoara sunt diagnosticate cu diferite forme de cancer. Numai anul trecut, medicii au identificat 1.557 de hunedoreni cu această boală, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer ajungâng la 9.049. Cea mai frecventă formă de cancer întâlnită în rândul cetăţenilor şi care a făcut anul trecut cele mai multe victime a fost cancerul pulmonar, 239 de hunedoreni fiind diagnosticaţi cu această boală. Un lucru pe cât de alarmant pe atât de îngrijorător este faptul că au fost identificate și 18 cazuri noi de cancer la copii, șase dintre acestea fiind leucemii. Pentru a creşte nivelul de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la rolul bunelor practici comportamentale în reducerea riscului cancerului, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara organizează o acțiune de informare pentru celebrarea Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. Evenimentul are loc luni, de la ora 12:00, la sediul DSP Deva – Sala de ședințe, unde se vor distribui materiale I.E.C. şi se vor prezenta diapozitive power point.

Cancerul – una dintre cauzele principale de mortalitate

Conform medicilor specialiști, cancerul este una din cauzele majore de morbiditate şi mortalitate pe plan mondial. „În jur de 1/3 decese prin cancer sunt cauzate de cinci tipuri majore de riscuri: index de masă corporală ridicat, aport scăzut de fructe şi legume, absenţa activităţii fizice, consum de tutun şi alcool. Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului are loc în fiecare an în data de 4 februarie. Scopul și obiectivele acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite anual, prin creșterea gradului de conștientizare a cancerului în rândul publicului larg, mobilizarea oamenilor pentru a alege un stil de viaţă sănătos şi reducerea factorilor de risc de mediu şi sociali pentru cancer. De cealaltă parte, Ziua Internaţională Împotriva Cancerului la Copii (ZICC) se celebrează în fiecare an, în data de 15 februarie, pentru sensibilizarea publică şi exprimarea sprijinului pentru copiii şi adolescenţii cu cancer, supravieţuitori şi familiile acestora. Prin activităţile derulate dorim să creştem nivelul de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la rolul bunelor practici comportamentale în reducerea riscului cancerului”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.