glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

15 hunedoreni vor să devină rangeri voluntari

Rangerii Retezatului își pregătesc ajutoarele. În acest sfârșit de săptămână, la Nucșoara s-au adunat 15 oameni doritori să ajute Retezatul, ca rangeri voluntari.

Asociația Rangerilor din România (ARR) și Administrația Parcului Național Retezat (APNR) și-au unit forțele în acest weekend pentru a organiza un curs intensiv pentru cei care doresc să devină rangeri voluntari.

Experienţă îmbunătăţită şi cv-uri îmbogăţite

La acțiune au participat 15 oameni cu dragoste de munte, care doresc să ajute Retezatul. Majoritatea cursanților provin din zonele limitrofe ale parcului. Potrivit organizatorilor, cel mai interesant lucru este că s-au întâlnit două generații de rangeri juniori. Unii au devenit rangeri juniori în 2004, iar alții în 2014. Rangerii voluntari vor primi lecții de la lectorii de la Propark, specializați în cursuri pentru arii protejate, care au metode de predare neconvenționale, interactive și distractive. Prin intermediul acestora, cursanții sunt mereu provocați să gândească, să vină cu idei și soluții pentru problemele care pot apărea în parc. Studiile de caz se îmbină cu jocuri de roluri, la care participă toată lumea. În plus, vor urma lecțiile practice pe teren, iar apoi munca efectivă alături de rangerii parcului. „În Retezat, fiecare ranger are în grijă câte 3.800 de hectare. Sperăm că, având ajutoare, se va putea acoperi mai eficient zona arondată fiecărui ranger. Ne bucurăm că s-au înscris la curs oameni inteligenți și entuziaști. Beneficiul este de ambele părți: cursanții capătă experiență în muncă și-și îmbunătățesc CV-urile, iar Retezatul se bucură de o mai bună protecție. De asemenea, îi avem aici și pe gemenii Flaviu și Victor Navratil, foști rangeri juniori, pe care cu mare greutate îi putem deosebi. Ne întrebăm ce reacție vor avea turiștii când o să-i vadă pe traseu, îmbrăcați cu echipament identic. Gemenii sunt hotărâți să ajute Retezatul, cot la cot cu rangerii parcului. Chiar dacă urmează o facultate cu profil tehnic, dragostea pentru munte a rămas. Ne bucurăm să vedem că sămânța sădită cu ani în urmă, a încolțit și se dezvoltă frumos”, a precizat președinte ARR, Mihai Gligan.