glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrațieÎnvățământ

11 şcoli din județ nu au autorizație sanitară

Sute de elevi din județul Hunedoara vor învăța în noul an școlar în unități de învățământ care reprezintă un adevărat pericol pentru ei. Acest lucru se datorează faptului că respectivele școli nu îndeplinesc, și nu vor îndeplini până în 11 septembrie, condițiile pentru a fi autorizate sanitar.

Mai sunt două săptămâni până la începerea anului școlar 2017-2018, iar lucrările de igienizare, reparaţii sau reabilitări ar trebui deja finalizate. Pentru ca elevii din judeţul Hunedoara să fie primiţi în bănci, în cele mai bune condiţii, reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică Hunedoara au desfăşurat ample verificări în toate unităţile de învăţământ.

Încă mai sunt şcoli fără apă

Din păcate, specialiştii din cadrul Direcţiei au identificat 11 şcoli care nu ar trebui să funcționeze pentru că reprezintă un adevărat pericol pentru elevi. „Din 291 de unități de învățământ din județul Hunedoara, 11 nu au autorizație sanitară de funcționare. Două dintre acestea sunt cu personalitate juridică: Școala Gimnazială Visca și Școala Gimnazială Sarmizegetusa. Cele două nu au primit autorizație din partea noastră pentru că nu au apă curentă, sunt neigienizate, au probleme la grupurile sanitare, necesită reparații la acoperiș sau soba de teracotă prezintă semne de degradare. Restul școlilor neautorizate sunt fără personalitate juridică. Acestea sunt: Școala primară și Grădinița din Viile Noi, din Deva, (necesită reparații la acoperiș, la grupurile sanitare și igienizare), Grădinița P.P. Crișcior (bucătăria funcționează în spații improprii, microclimatul nu este asigurat corespunzător), Școala primară și grădinița P.N. Lăpușnic (aici nu se fac reparații pentru că imobilul este sub litigiu), Școala Gimnazială nr. 2 din Petroșani (nu se asigură circuite funcționale), Școala primară și grădinița P.N. aparținând de Școala Gimnazială <I.G.Duca> Petroșani (nu se asigură circuite funcționale, vestiar pentru preșcolari și grup sanitar pentru personal), Școala primară și grădinița Câmpu lui Neag (structură funcțională necorespunzătoare, dar reprezentanții școlii au depus dosarul pentru obținerea avizului pentru reabilitarea grădiniței), Grădinița P.N. Iscroni aparținând din Aninoasa (circuite nefuncționale, nu se asigură climatul corespunzător), Grădinița P.N. nr. 2 – apartament Colonie din Aninoasa (fără circuite funcționale, mobilierul și grupurile sanitare sunt necorespunzătoare), Grădinița P.N. aparținând de Colegiul Tehnic <Constantin Brâncuși> Petrila (circuite funcționale necorespunzătoare)”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

Activitate suspendată, dar cursurile continuă

Deşi numărul şcolilor neautorizate în Hunedoara este relativ mic faţă de alte judeţe, medicii specialişti sunt de părere că în astfel de locaţii creşte riscul producerii unor accidente sau a îmbolnăvirilor. Mai mult, reprezentanţii DSP susţin că cele 11 şcoli neautorizate au primit o decizie de suspendare a activităţii. „Aceste unități nu mai au nicio șansă să primească autorizație sanitară de funcționare până la începerea anului școlar. Problemele pe care le au sunt vechi, le cunoaşte toată lumea, unele funcţionează în apartamente de bloc iar până nu se găsesc soluţii viabile nu vor primi din partea noastră autorizaţie. În plus, toate școlile au primit decizie de suspendare a activității și notificare de respingere a autorizației dar ele încă funcționează. DSP-ul nu poate pune sigiliul pe școlile fără autorizație ci doar le notifică și le emite o decizie de suspendare. Dacă acestea îşi desfăşoară activitatea în continuare este pe răspunderea altor autorități competente”, a adăugat Cecilia Birău.

Inspectoratul neagă suspendarea

Contactat telefonic de redactorii cotidianului Glasul Hunedoarei, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, Maria Ştefănie, susţine că nu a primit nicio decizie de suspendare a activităţii şcolilor neautorizate de către DSP. „Nu ştiu despre ce decizie de suspendare a activităţii se vorbeşte, la mine nu a ajuns niciun fel de act în acest sens. Mai mult, pentru toate aceste şcoli s-au făcut demersuri către autorităţile locale pentru a se remedia deficienţele şi pentru a primi autorizaţie de funcţionare”, a declarat Maria Ştefănie.

Back to top button