glasul-hd.ro Web analytics

Timp liber

1 Decembrie – programul manifestărilor din Deva şi Hunedoara

O paradă militară va fi, şi anul acesta, punctul de atracţie al manifestărilor dedicate Zilei Naţionale organizate în reşedinţa de judeţ. În oraşul care dă numele judeţului, accentul pare a fi pus mai mult pe tradiţionalul românesc: iahnie de fasole cu cârnaţi şi spectacol folcloric.

La Deva, manifestările de astăzi vor începe la ora 10.00 pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, cu un ceremonial militar şi o slujbă religioasă, urmate de alocuţiuni ale oficialilor.

La ora 11.00 va începe parada militară (care se anunţă a fi impresionantă), pe aceeaşi arteră rutieră. Vor defila detaşamente ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi vor fi prezentate elemente de tehnică din dotarea jandarmilor, pompierilor, poliţiştilor, dar şi din cea a Serviciului Român de Informaţii, Ambulanţă şi Salvamont.

De la ora 12.00, în Piaţa Unirii e programată Hora Unirii, urmată de un spectacol folcloric susţinut de  Mariana Anghel, Felicia Stoian, Ciprian Roman, Ovidiu Olari, Mircea Târziu, Eugen Mihăilă, Eugen Pistol, Alisa Toma, Geanina Gavrilă, Lorena Pascu, Gheorghe Călțun Brancu, Ansamblul folcloric profesionist „Drăgan Muntean”, Ansamblul folcloric „Junii petrileni” (Petrila), Ansamblul folcloric „Bucura” (Hațeg), Ansamblul folcloric „Sălășana” (Sălașu de Sus) și de Călușerii din Boșorod.

Traficul rutier în zonele amintite va fi închis,  în parcarea din zona AJOFM până la limita cu Minvest Deva, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 – între intersecțiile cu Piața Victoriei, strada Mareșal Averescu și Bulevardul Iuliu Maniu, pe strada Libertății – între intersecțiile cu strada Mihai Eminescu și Bulevardul 1 Decembrie 1918, pe Bulevardul Iuliu Maniu – până la intersecția cu strada Andrei Șaguna și în Piața Victoriei.

2.000 de porţii de mâncare, la Hunedoara

Primăria Hunedoarei a decis ca, în acest an, să limiteze cheltuielile pentru Revelion, şi să aloce mai mulţi bani decât de obicei pentru Ziua Naţională.

La ora 13.00, în Parcul din Centrul Vechi se va derula un scurt ceremonial dedicat zilei de 1 Decembrie, urmat de depunerea unor coroane de flori.

La ora 14.00, în Parcul Tineretului (din Centrul Civic), va începe un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Haţegana”, Mariana Suciu, Viorica Brânduşan – Lupo, Bogdan Toma, Mariana Anghel, Sava Negrean Brudaşcu, Pera Bulz, împreună cu Taraful de la Vaţa şi de Radu Ille.

În tot acest timp, în acelaşi loc, vor fi distribuite gratuit 2.000 de porţii de iahnie de fasole cu cârnaţi.

La ora 18.00 este programat un spectacol de lumini (proiecţie), urmat de un foc de artificii.

Loading...